"Los figurantes", adaptació de l'obra de Sanchis Sinisterra per l'Aula de Teatre de la UPUA

Fecha: 

dimarts, 12 juny, 2018 - 20:00

L'Aula de Teatre de la UPUA realitza una adaptació de la divertida comèdia del dramaturg José Sanchis Sinisterra, Els figurantes, estrenada per primera vegada en 1989, que planteja la rebel·lió dels figurantes contra els protagonistes. Emmarcada en el metateatro, els figurantes prenen l'escenari donant lloc a situacions absurdes i surrealistes que potser no s'allunyen tant de la vida real. L'obra està dirigida per Elizabeth Sogorb i s'estrena el 12 de juny a les 20:00 hores en el Paranimf, tancant la programació d'ACUA d'aquest curs 2017/2018. Entrada per invitació.

Recollida d'invitacions i informació:

MIC (Informació Cultural Museu Universitat d'Alacant - núm. 40 en el plànol ). Tel. 965909387
PIC (Informació Servei de Cultura . Baixos del Paranimf - núm. 11 en el plànol ). Tel. 965903725

Els figurantes representa a una societat insignificant que vol significar. Es queixa, s'engega, s'organitza, es revela per a aconseguir-ho i, quan té l'oportunitat d'aconseguir-ho, no es decideix. No és capaç d'assumir la responsabilitat: el protagonisme. Jugant amb la fórmula del metateatro, aquesta comèdia està dividida en dos actes, i composta per diàlegs àgils i directes amb un llenguatge col·loquial i escenes corals majoritàriament, que fan al·lusions als camerinos i a l'exterior del teatre en els diàlegs.. Però entre riallada i riallada, l'obra planteja una pregunta per a la reflexió: ¿realment som nosaltres els que dirigim la nostra pròpia vida?

L'obra va ser estrenada per primera vegada l'any 1989 en el Teatre Rialto de València i ha sigut adaptada i representada per nombroses companyies de teatre durant aquests anys.

"¿Els qui són aqueixos éssers anònims i foscos que el dramaturg llança displicentemente al rode de l'acció? Sense molestar-se si més no a donar-los nom, xifra ni veu - a voltes sí, uns versos, una sigla ordinal, amb prou faenes cos...- els fa passejar com atordits per la trama; embalums opacs, ombres que discorren al costat de la incandescència dels altres, els vertaders fills de la seua fantasia: els protagonistes. [...] Ocorre a voltes, no obstant açò, que els comparses es rebel·len. Aqueixes figures grises, desvaídas, quasi sense rostre i amb paper minso, decideixen de sobte parar la representació, revisar el repartiment, qüestionar-se l'obra i plantejar-se el gran interrogant: ¿Què fer? No és una tasca fàcil. I el primer obstacle ho constitueix precisament el seu significancia, aqueix quasi-no-ser que cal sacsejar-se per a accedir al nom propi, a la significancia, a la presència, a la tirada, a l'acció. Para, en definitiva, deixar de ser "fons" i arribar a ser "figura"; figurar, per fi, sense seguir sent mera figuració."

José Sanchis Sinisterra.

Categoria: