Notícies Aula de Poesia

Valencian

DIA MUNDIAL DE LA POESIA: ULTRAMAR

Data i lloc

23/03/2018 - 20:00h

Seu Universitària Ciutat d'Alacant - Sala Rafael Altamira.

Avd. Ramón y Cajal núm.4 - Alacant.

Presentació

El recital que anem a escoltar aquesta vesprada és una aproximació a aquesta misteriosa matèria que cridem poesia llatinoamericana. Tots sabem que qualsevol elecció implica una renúncia, com a sàvia i tortuosament diu el cruel refrany. Solament hem volgut mostrar alguns dels poetes que van influir en el segle passat en el nostre continent i utilitzant les paraules que diguera Jorge Reichman sobre Gamoneda bé podríem aplicar-li-les als triats: "Van escoltar, van parlar, van callar: inequívocs en la creu que formen la vertical del cosmos amb l'horitzontal de la vida".

La situació de la poesia no és igual en tota Amèrica Llatina. El que preocupa no és el col·lapse conjuntural del pensament –hi ha qui augura, Steiner per exemple, pitjors moments per a aquest vell hàbit que va dignificar en diversos moments històrics a l'home- en una geografia humana plagada d'amenaces, manques i retards com la llatinoamericana. El que desarticula és veure a la poesia llatinoamericana que s'escriu des de fa un parell de dècades, circular sense valoració crítica i en mans d'un lector que confon una escriptura amb una altra perquè ja havia confós, en un altre moment no gaire llunyà, un pensament amb un altre pensament. No és l'atzar el que va definir situacions: hi ha interessos –que en la pràctica són desinteressos- perquè no es moga gens de lloc en termes culturals. Les nostres cultures –i la poesia fa molts anys que a Amèrica Llatina va entrar en aquest joc- s'hereten a l'eternitat però no es discuteixen en present. Les obres s'escriuen en present i esperen –una altra vegada el mateix- ser jutjades per l'eternitat.

Categoria: 

RECITAL POÈTIC: TERRITORIO DE EROS

Territorio de Eros

No ha sigut l'erotisme alguna cosa fàcil al llarg de la Història de la Literatura a causa d'infinitat d'obstacles socials, editorials i pròpiament literaris per a arribar on està. L'erotisme i el sexe han estat associats a la societat i la cultura de l'home des dels inicis dels temps, i el cas de la literatura no és una excepció, si ben sovint s'ha vist sotmesa a la censura per considerar-se un tema reprovable o pecaminos. Així mateix, també és freqüent l'al·lusió al sexe o passatges eròtics englobats dins d'obres majors, no com a tema principal de l'obra, sinó com a capítols aïllats que contribueixen en esdevindre de la narració o al desenvolupament de personatges.

Categoria: 

Pàgines

Subscriure a RSS - Notícies Aula de Poesia